Gezondheidsconditie verbeteren met een cryosauna behandeling

Maak kennis met onze cryotherapiebehandeling boek nu 

Vroeger stond de sauna alleen bekend als een warme ruimte waarin je kon ontspannen. Tegenwoordig kennen we ook de cryosauna. Benieuwd naar wat een cryosauna is? Of wat de voordelen van een cryosauna zijn? En hoe een cryo behandeling in zijn werk gaat? Wij beantwoorden alle vragen omtrent de cryosauna.

Wat is een cryosauna?

Een cryosauna is een sauna cabine die koud wordt in plaats van warm. De temperatuur in deze sauna daalt tot ver onder nul, soms wel tot -160 graden Celsius. De eerste cryosauna werd in 1978 gebruikt tijdens een onderzoek naar de behandeling van reumatische artritis. De huid van de patiënten werd kort bevroren om de pijn te bestrijden. De uitkomst van dit onderzoek was dat cryosauna behandelingen het lichaam op drie niveaus beïnvloedt, namelijk de energiebanen, het zenuwstelsel en het bloedvatenstelsel.  Tegenwoordig wordt de cryosauna ingezet voor meerdere behandelingen en resultaten.  

Hoe werkt de cryosauna?

Bij Cryopower in Rotterdam wordt de cryosauna ingezet bij Whole Body cryotherapie. Bij deze therapievorm wordt het hele lichaam behandeld met koude temperaturen.  

Bij de cryotherapie sessie stap je eerst in een voorruimte waarbij de temperatuur rond de -60 graden Celsius ligt. Na een aantal seconde in de voorruimte mag je de koude sauna betreden. In de cryosauna ligt de temperatuur rond de -110 graden Celsius.

Door de extreme kou in de cabine geven je zenuwuiteinden in de huid signalen af van een bedreigende situatie. Je bloed trekt zich terug naar de vitale organen en gaat sneller stromen waardoor je bloedtemperatuur kan stijgen tot wel 40 graden Celsius. Door deze hoge, koortsachtige temperatuur denkt het lichaam dat er griep aanwezig is. Ons lichaam gaat daarom hard aan de slag om de ‘virussen’ in ons lichaam te bestrijden. Door deze stressreactie wordt het bloed voorzien van meer zuurstof en minder afvalstoffen.   

Na drie minuten in de cryosauna stap je direct in de volgende kamer. Deze ruimte is op kamertemperatuur waardoor je bloed snel terugstroomt naar je armen en benen. Dit heeft vele voordelen. Na de cryo-sessie werkt de behandeling nog ongeveer 6 uur door.

Wat zijn de voordelen van een cryobehandeling?

Er zijn vele voordelen van het behandelen met een cryosauna. De koudetherapie techniek is ontwikkeld voor het bestrijden van pijn bij reumapatiënten, maar niet alleen voor pijnbestrijding is deze techniek goed. Cryotherapie kent namelijk nog veel andere voordelen:

  • Je immuunsysteem wordt geactiveerd door de extreme kou
  • Je doorbloeding wordt gestimuleerd
  • Je herstelt sneller na operaties
  • Klachten bij depressie worden verminderd door het vrijkomen van endorfine en serotine
  • Vermindering van pijnklachten
  • Het huidverouderingsproces wordt tegen gegaan
  • Je krijgt een energieboost

Wil je een van de voordelen behalen door middel van cryotherapie? Resultaat wordt vaak pas behaald na meerdere behandelingen. Voor het verbeteren van je sportprestaties, vet verbranden of sneller herstel na een zware work-out wordt een behandelplan aangeraden van 3 cryo-sessies in de week voor een periode van 6 weken. Bij het tegengaan van het huidverouderingsproces bestaat het behandelplan uit 2 cryo-sessies voor een periode van 10 weken.

Benieuwd naar de kosten voor cryotherapie? Bekijk hier de prijzen van de cryobehandelingen bij Cryopower.

Welke behandelmogelijkheden met de cryosauna bestaan er?

Er zijn verschillende behandelingen met cryotherapie, met een breed scala aan voordelen. De cryo-sessies in de cryosauna managen en behandelen verschillende gezondheidscondities, vooral in het verminderen van ontstekingen welke gerelateerd zijn aan reuma en sportblessures. Cryotherapie kan worden ingezet als zowel een genezende als een preventieve techniek.

Cryotherapie kan helpen bij het behalen van optimale sportresultaten, vet verbranden, herstellen van blessures of na een zware workout en tegen huidveroudering. Daarnaast kunnen de sessies een preventieve functie hebben bij alzheimer in een vroeg stadium, het afweren van migraine aanvallen, pijnbestrijding bij reuma, het tegen gaan van haaruitval en het verbeteren van de haarconditie. Cryotherapie kan ook worden ingezet bij het verminderen van cellulite en het verhelpen van diverse huidaandoeningen zoals acne, eczeem en psoriasis.

Lees hier meer over alle behandelmogelijkheden bij Cryopower.  

Wat kost een cryobehandeling bij Cryopower?

Wil je jouw immuunsysteem een boost geven? Sneller herstellen na een zware work-out of een blessure? En ben je benieuwd naar de voordelen van cryotherapie in jouw dagelijks leven? Lees hier meer informatie over de voordelen van cryotherapie of boek direct jouw eerste sessie en ervaar zelf wat Cryopower voor jou kan betekenen.